Selecteer de taal

  • 24h7

* Uw LEGO specialist
* Keuze uit meer dan 20.000 LEGO onderdelen.
* Wereldwijd leverbaar.

Wereldstenen

* Geweldige klantenservice
* Wereldwijd leverbaar.
* Keuze uit meer dan 20.000 LEGO onderdelen.

Wereldstenen

* Uw LEGO specialist
* Keuze uit meer dan 20.000 LEGO onderdelen.
* Wereldwijd leverbaar.

Wereldstenen

* Gratis verzenden grote orders
* Onderdeel alert
* Credits spaarpunten

Wereldstenen

* Uw LEGO specialist
* Keuze uit meer dan 20.000 LEGO onderdelen.
* Winkelwagen en wenslijst

Wereldstenen

* Website in Nederland en Belgie
* Keuze uit meer dan 20.000 LEGO onderdelen.
* Onderdelen set service

Wereldstenen

Oud en Nieuw

  • Edwin de Jong
  • Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker
15 jaren 4 maanden geleden #129 door Edwin de Jong
Oud en Nieuw werd gestart door Edwin de Jong
Mijn zoontje heeft sinds kort de Lego trein 7897 met wat broodnodige extra baanstukken. Nu wil ik voor hem graag een spoorwegovergang zodat ie er met zijn autootjes bij kan spelen. Helaas is die er niet. (komt die nog?) Is het mogelijk de 10128 te combineren? Alvast bedankt voor uw reactie! Edwin

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Meer
15 jaren 1 maand geleden #147 door visje
Beantwoord door visje in topic Re:Oud en Nieuw
Hoi Edwin,

De 9 volt elektrische en de huidige rails passen gewoon op elkaar, dus die spoorwegovergang 10128 kan zonder probleem worden gebruikt, want de aansluitingen zijn identiek (op het eind overlappen de twee railsjes elkaar met elk een half uiteinde)
Het enige is, dat de huidige batterijtrein dus wel over deze combinatie van sporen kan rijden maar of de 9 volt trein hier nog over rijdt? - ik ken het 9 volt systeem niet in de praktijk, maar volgens mij moet een stroomkringetje rond zijn - ik durf hier verder geen uitlatingen over te doen.

Een alternatief voor een hele complete set spoorwegovergang is bv. gewoon de belangrijkste onderdelen hiervoor los kopen - 4x de zeer platte \"dakpan\" 4515 uit de set 10128.
Moet je voor de spoorbomen zelf nog wat verzinnen.

Daarnaast had ik voor nieuwe treinen zelf nog een idee.

Ooit begon Lego met 4,5 volt (batterijtrein) en 12 volt (elektrisch).
12 volt liep over hetzelfde spoor als de 4,5 volt, met alleen als extra voor de stroomvoorziening een middengeleider tussen de rails.
Een baanvak bestond uit 2 blauwe rails tussen 2 witte dwarsliggers, platte plaatjes van 2x8. (en evt. de middengeleider voor de 12 volt)

Op een zeker moment veranderde de rails van kleur, werd toen lichtgrijs. Ook de dwarsliggers wijzigden, werden donkergrijs.
De aansluiting van de dwarsliggers veranderde ook, het was niet meer een \"gewone\" platte plaat van 2x8, maar op de plaats waar de rails vastzit op de dwarsligger, zaten in plaats van de gewone noppen, blokvormige puntjes, die in de uitsparingen van de rails pasten.

Een baanvak bestond toen uit 2 rails en 3 dwarsliggers, er was een extra dwarsligger in het midden bijgekomen.
Deze nieuwere lichtgrijze rails past behalve op deze speciale donkergrijze dwarsliggers ook gewoon op de witte dwarsliggers, dus op gewone noppen. Andersom kan niet, een blauwe rail past niet op de donkergrijze dwarsligger.

Tot zover het tijdperk 4,5 volt - 12 volt.

Begin jaren 90 werd het ineens een periode erg rustig v.w.b. de Legotreinen, (naar mijn idee liet Lego een oude generatie treinliefhebbers uitsterven) en introduceerde ineens het 9 volt systeem.
Niet leuk voor de oude liefhebbers, want oud en nieuw waren moeilijk combineerbaar. Een 12 volt trein met middengeleiding kan niet over de 9 volt rails rijden waar de stroomvoorziening rechtstreeks door de rails gaat. (er is hooguit een cirkel mogelijk die 9 volt in de rails heeft en een 12 volt middengeleider in het midden, maar wissels en kruisingen zijn onmogelijk bij deze combinatie)
Een 4,5 volt batterijtrein kan op zich wel over die rails rijden, maar de oude rails (de blauwe en lichtgrijze) passen dus NIET op het 9 volt systeem.
En nu weer de laatste jaren heeft Lego weer een nieuwe grap voor treinen uitgehaald, de elektrische 9 volt trein is vervangen voor de huidige (RC-afstandsbediening) batterijtrein, geen idee wat daarvan het voltage is. De oude 9 volt rails en de nieuwe passen dus wel op elkaar.
Het leuke is dat Lego dus eigenlijk weer terug bij af is - met batterijtrein begonnen en nu weer bij batterijtrein terug.

Daar had ik met rails en uitbreidingen een hele creatieve oplossing voor bedacht - laat de nieuwe trein over het oudste railsysteem rijden! De huidige nieuwe rails past daar weliswaar niet op, maar als je een beetje snuffelt op Marktplaats en dergelijke kun je vaak voor een prikkie grote partijen rails op de kop tikken - ook spoorwegovergangen, kruisingen, wissels enz.
Ik heb het zelf overigens niet uitgeprobeerd, de nieuwste trein op de oudste rails, (andersom wel, 4,5 volt past met de wielen prima op de nieuwe rails), maar volgens mij moet dit in theorie toch moeten lukken.

Enige nadelen - het leggen van de oude rails is veel arbeidsintensiever, daarbij leg je echt onderdeel voor onderdeel, terwijl je bij het nieuwe systeem gewoon een heel baanvak ineens legt, bovendien is ook bij de blauwe rails een extra dwarsligger halverwege de rails van harte aan te bevelen vanwege de stabiliteit - het oude systeem is, ook omdat het dus meestal oud en vaak gebruikt is, in ieder geval wat minder strak, er zal eens eerder een railsje van zijn plek springen, wat storingsgevoeliger zeg maar -
Het leuke van die oude losse rails is naast de aanschafprijs dat het ook weer andere creatieve mogelijkheden biedt - je kunt de rails gebruiken als sporen bij haven kranen (2 van die railsjes naast elkaar, daartussen past bv. een wiel van een oud vliegtuig, kan zo gauw geen nr. geven want ik zie ze even niet op de site)
Ook zijn die oude rails leuk als bovengeleidingen voor hijskranen bij stations enz.
Losse rails kan ook lading van auto´s zijn, je kunt er bruggen mee bouwen.... je zoon zal zelf wel met meer leuke ideeën komen.

Dus -
zie maar wat je met deze info doet, ik wens jou en je zoon veel treinplezier!

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • tim18man
  • Bezoeker
  • Bezoeker
13 jaren 10 maanden geleden #214 door tim18man
Beantwoord door tim18man in topic Re:Oud en Nieuw
hallo ik had een vraag ik ben op zoek naar een ouwe auto van lego. weet u mischien een site waar je die kan kopen ?

met vriendelijke groet

tim udema

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Meer
13 jaren 10 maanden geleden - 13 jaren 6 maanden geleden #215 door visje
Beantwoord door visje in topic Re:Oud en Nieuw
Hoi Tim,

heb je een bepaald model(nummer)in je hoofd of zoek je iets ouds maar weet je niet wat?
Als je precies weet welk model je wilt en het modelnummer kent, is Marktplaats, Speurders of een andere advertentiesite vaak een succes.
Weet je wel hoe de auto eruit ziet, maar ken je het nummer niet, dan kun je op de site van Worldbricks ( www.worldbricks.com/ ) misschien het modelnummer ontdekken. Op deze site staan heel veel bouwbeschrijvingen die je kunt downloaden, maar als je inderdaad gewoon alleen wilt weten welk nummer een set heeft, kun je op die manier er ook achter komen. Kan even zoeken zijn.
En als je alleen een oude auto wilt (nabouwen), kan je misschien op diezelfde site een leuk model vinden en dat gewoon van eigen stenen nabouwen.
Succes!
Groetjes,
Visje
Laatst bewerkt 13 jaren 6 maanden geleden doorSupport team.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • tim18man
  • Bezoeker
  • Bezoeker
13 jaren 10 maanden geleden #217 door tim18man
Beantwoord door tim18man in topic Re:Oud en Nieuw
he visje dank je wel voor je antwoord nee ik heb geen nummer in mijn hoofd
ik zou kijken op je site die je gaf
of op marktplaats of speurders.nl



fijn weekend toe gewenst

groetjes tim udema

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Selecteer de taal